HAMBURŠKA DEKLARACIJA O ZELENOJ AGENDI ZA ZAPADNI BALKAN

Na Prvom ministarskom sastanku u okviru Zelene agende za Zapadni Balkan, koji se održao u Hamburgu, predstavnici šest zemalja regiona postigli su dogovor o zajedničkoj deklaraciji usmjerenoj na klimatsku neutralnost i održivi razvoj.

Ova deklaracija predstavlja nastavak Sofijske deklaracije iz 2020. godine, a naglašava hitnost preduzimanja akcija za suočavanje s klimatskim promjenama, gubitkom biodiverziteta i zagađenjem. Učesnici su istakli značaj regionalne saradnje kao ključnog elementa u postizanju ciljeva iz Akcionog plana GAWB-a za period 2021-2030.

Ministri su se obavezali na reviziju Akcionog plana GAWB-a i dogovorili izradu Mape puta za klimatsku adaptaciju, koja će služiti kao osnova za razvoj regionalne strategije do 2026. godine. Takođe, razgovarali su o mehanizmima za određivanje cijena ugljika do 2030. godine, čime se stvara okvir za smanjenje emisija.

„Naš zajednički napor za održivi razvoj mora uključiti sve sektore društva, od lokalnih vlasti do privatnog sektora“, naglasio je ministar iz jednog od zemalja učesnica.

Bosna i Hercegovina će, kao deo ovog procesa, razmotriti predložene aktivnosti u skladu sa ustavnom podelom nadležnosti među institucijama države, entitetima i kantonima. Saradnja svih relevantnih institucija u BiH biće ključna za ostvarenje ciljeva Zelene agende i Akcionog plana.

Deklaracija takođe podržava inicijative za zelenu mobilnost i razvoj obnovljivih izvora energije. Učesnici su se saglasili da je pravedna tranzicija prema ekonomiji neutralnoj prema klimatskim promjenama od suštinskog značaja, s posebnim naglaskom na podršku najpogođenijim regionima.

Ovaj sastanak označava značajan korak ka jačanju ekološke svijesti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, otvarajući put za održiviju i otporniju budućnost u regionu.