Pripremljen nacrt Integriranog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine (NECP) za razdoblje do 2030. godine

Pripremljen nacrt Integriranog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine (NECP) za razdoblje do 2030. godine

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je zajedno sa entitetskim institucijama i BD BiH pripremilo finalni nacrt Integriranog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine (NECP) za razdoblje do 2030. godine sto je rezultat opsežnog rada i saradnje domaćih i međunarodnih institucija, organizacija, kao i eksperata angažiranih na izradi plana.

U okviru izrade finalnog nacrta NECP-a, temeljito su analizirani svi pristigli komentari i prijedlozi. To uključuje doprinose domaćih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija i Sekretarijata Energetske zajednice, čime se osiguralo da plan odgovori na potrebe svih relevantnih aktera i bude u skladu s međunarodnim obvezama.

Prvi nacrt NECP-a predstavljen je u junu 2023. godine, a nakon toga Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u suradnji s entitetskim institucijama, organiziralo je tri javne rasprave u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru. Dokument je bio dostupan i putem platforme „eKonsultacije“, omogućavajući širu javnost da pruži svoje sugestije. Zahvaljujući ovoj otvorenoj raspravi i saradnji, finalni nacrt reflektira konstruktivne prijedloge i prilagodbe u skladu s najboljim praksama.

Očekuje se da će nacrt biti usvojen do kraja godine od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čime će se Bosna i Hercegovina obvezati na postizanje ambicioznih ciljeva u području energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, dekarbonizacije, energetske sigurnosti i razvoja unutarnjeg energetskog tržišta.

Integrirani energetski i klimatski plan (NECP) nije samo obveza prema članstvu u Energetskoj zajednici, već i ključni instrument koji usmjerava zemlju prema održivoj energetskoj budućnosti. Plan postavlja jasne ciljeve i mjere koje će pomoći Bosni i Hercegovini da uskladi svoj energetski sektor s europskim i globalnim standardima, istovremeno doprinoseći borbi protiv klimatskih promjena kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Kroz implementaciju NECP-a, Bosna i Hercegovina će raditi na povećanju energetske efikasnosti, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i jačanju energetske sigurnosti, čime će značajno doprinijeti smanjenju emisija štetnih plinova i ublažavanju klimatskih promjena.

Iskazana je zahvalnost svim institucijama, organizacijama i građanima na aktivnom angažmanu i doprinosima koji su omogućili izradu kvalitetnog i sveobuhvatnog dokumenta. Ovaj plan je značajan korak naprijed prema energetski održivoj i klimatski odgovornoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

NECP BiH finalni nacrt