Bilten dana: srijeda, 25.9.2024.

SECW 2024

Bilten dana: srijeda, 25.9.2024.

 

 

 

Tema trećeg dana SECW-a, i posljednjeg u hotelu Hills, tema dana je bilo oblikovanje budućnosti električne enerije. Za ovu je temu zabilježen značajan interes učesnika SECW. Dan je počeo devetim panelom ovogodišnje Sarajevske sedmice energije i klime.

 

PANEL IX: POSTIZANJE AMBICIOZNIH CILJEVA ZA SMANJENJE METANA

Panel IX je bio jedan od ključnih događaja SECW posvećenih smanjenju emisije ovog moćnog stakleničkog plina. Organizovan od strane CCAC i Global Methane Pledge, okupio je stručnjake iz različitih sektora kako bi razgovarali o konkretnim koracima i strategijama za ostvarenje ambicioznih ciljeva globalnih sporazuma.

Moderatorica panela, Sanja Kapetina iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i CCAC NPC, održala je uvodnu prezentaciju ispred CCAC NPC, koja je postavila temelje za raspravu o izazovima i mogućnostima smanjenja emisije metana u regiji. Učesnici panela su bili

  • Tamara Bajkuša-Spahić, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, CCAC NFP
  • Hamdija Mujezin, Konsultant
  • Timothy Jenkins, People in Need
  • Siniša Ubiparipović, UNDP
  • JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo
  • Zajim Hrvat, Elektroprivreda BiH

 

Ovaj panel je bio važan jer je rasvijetlio prilike za smanjenje metana, ne samo kao ekološki korak, već i kao priliku za ekonomski napredak kroz primjenu inovativnih tehnologija i međunarodne saradnje.

Zaključke panela IX priredila je Sanja Kapetina, MVTEO, moderatorica:

Planirani cilj Panela bio je predstaviti mogućnosti i potrebe za smanjenje emisija metana u Bosni i Hercegovini. Poseban fokus stavljen je na trenutne i buduće aktivnosti u ovoj oblasti vezane zea  smanjenja emisija metana za energetsku tranziciju Bosne i Hercegovine, te potrebu za uspostavljanjem strateške osnove za metan i harmonizaciju sa strateškim dokumenatima Bosne i Hercegovine.

Ključni zaključci Panela:

Bosna i Hercegovina je, kao članica Globalnog obećanja za smanjenje emisija metana (GMP) i Koalacije za klimu i čist zrak (CCAC), aktivno uključena u aktivnosti vezane za postizanje ciljeva za smanjenje emisija metana. Na panelu su predstavljeni trendovi, te posljedice emitovanja metana u atmosferu, ali i pozitivni okolinski i socio-ekonomski efekti koje  smanjenje  emisija metana donosti Bosni i Hercegovini. Poseban fokus je dat značaju smanjenja emisija metana za energetsku tranziciju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, na panelu je zaključeno da je neophodno uspostavljanje strateške osnove za metan, te  uključivanje potrebnih politika i mjera za smanjenje emisija metana u sve ključne strateške dokumente u BiH. U ovom procesu podršku Bosni i Hercegovini pruža CCAC kroz projekat “Izrada Plana BiH za kratkotrajne klimatske zagađivače, Mape puta BiH za metan i Okvira za praćenje, izvještavanje i verifikaciju za emisije kratkotrajnih zagađivača u BiH“.

PANEL X: ORGANIZIRANJE VELEPRODAJNOG TRŽIŠTA ELEKTRIČNE

ENERGIJE S FOKUSOM NA USPOSTAVLJANJE BERZE ELEKTRIČNE ENERGIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Trećeg dana SECW-a, održan je panel posvećen organiziranju veleprodajnog tržišta električne energije, s posebnim naglaskom na uspostavljanje berze električne energije u Bosni i Hercegovini. Organizovan u okviru EU4Energy programa, ovaj panel pružio je priliku za raspravu o ključnim izazovima u integraciji Bosne i Hercegovine u regionalna i evropska energetska tržišta. Diskutovalo se o koracima potrebnim za osiguranje transparentnije i efikasnije trgovine energijom u budućnosti.

Moderator Ognjen Marković, stručnjak za energetiku, uspješno je vodio diskusiju. Uvodne prezentacije održali su Isidora Mičić, viši stručnjak za tržište električne energije iz NORD POOL-a, i Anže Predovnik, generalni direktor BSP SouthPool energetske berze. Njihove prezentacije dale su uvid u iskustva regije u uspostavljanju tržišta energije i kako bi se takav sistem mogao implementirati u BiH.

Panelisti su bili vodeći stručnjaci iz energetskog sektora:

  • Fadil Nadarević, savjetnik, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije
  • Almir Imamović, rukovodilac Sektora za tarife i tržišta, Državna regulatorna komisija za električnu energiju Bosne i Hercegovine
  • Dženeta Erović, rukovodilac Sektora za tržišne operacije, Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini
  • Dean White – direktor regionalnog programa USAID Connect for Growth (C4G)
  • Nevad Ikanović, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu, Elektroprivreda BiH
  • Mario Menalo; Elektroprivreda HZHB
  • Isidora Mičić, viši stručnjak za tržište električne energije, NORD POOL
  • Anže Predovnik, Generalni direktor, BSP
  • Ismar Adžajić, Pomoćnik regionalnog menadžera za Bosnu i Hercegovinu GEN-i
  • Dejan Stojčevski, tehnički direktor, SEEPEX Adex Group

Nakon panela, Ognjen Marković, RESET, je zaključio:

“Prezentacije i diskusija na Panelu X su još jednom pokazali neophodnost uspostavljanja berze električne energije u BiH. Tek po uspostavljanju berze slijedi put sa puno izazova priključivanja EU tržištu kroz povezivanje tržišta. Neupitno je da funkcionalna berza potpomaže ubrzanje investiranja u obnovljive izvore energije, dok redizajnirano tržište treba da donese sigurnost investitorima i zaštitu kupcima od velikih promjena cijena električne energije.”

PANEL XI: PRIKLJUČENJE I INTEGRACIJA OIE U ELEKTROENERGETSKI SISTEM

Panel XI je bio na temu priključenja i integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem, organizovan u okviru EU4Energy programa. Panel je imao za cilj raspravu o izazovima i prilikama koje donosi širenje upotrebe obnovljivih izvora energije, kao i njihovoj integraciji u postojeću energetsku infrastrukturu.

Diskusiju je moderirao prof. Mustafa Musić s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, dok je uvodnu prezentaciju održao Muris Mešetović. Prezentacija je pružila uvid u aktuelne trendove u oblasti obnovljivih izvora energije i izazove koje donosi njihova integracija u elektroenergetske mreže.

Panelisti su bili ključni stručnjaci iz oblasti energetike:

 

  • Sabina Dacić-Lepara, Kapitalne investicije, Elektroprivreda BiH
  • Saša Šćekić, Državna regulatorna komisija za električnu energiju Bosne i Hercegovine
  • Bojan Rebić, Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini
  • Bojana Zindović, EGI
  • Miroslav Nikolić, Elektroprivreda HZHB
  • Eldar Hukić, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH
  • Stratos Tavoulareas, ekspert, Svjetska banka
  • Igor Đokić, Elektroprenos BiH
  • Almir Muhamedbegović, Operatora za OIEiEK

Panelisti su razgovarali o tehničkim, regulatornim i infrastrukturnim izazovima koje nosi integracija obnovljivih izvora u elektroenergetske sisteme. Zaključeno je da je, uz odgovarajuće investicije i regulatorne reforme, moguće osigurati efikasniju integraciju OIE-a, što će doprinijeti većoj stabilnosti elektroenergetskog sistema i održivom razvoju energetskog sektora.

Zaključke panela je pripremio prof. dr. Mustafa Musić, ujedno i potpredsjednik Organizacionog odbora SECW:

Devetoro učesnika na panelu diskutovalo je o ključnim izazovima integracije obnovljivih izvora energije na elektroenergetski sistem. Istaknuto je da je Elektroprenosnoj kompaniji za priključenje na prenosnu mrezu, kroz zahtjeve za izdavanje Prethodne elektroenergetske saglasnosti prijavljeno 16 TW, od cega 12 TW u FNE i 4 TW u VE. Značajan dio ovih projekata neće biti realizovan, ali su postojeći prenosni kapaciteti nedostatni i za one projekte čija je realizacija izvjesna. Potrebno je povećati kapacitete prenosnih i distributivnih mreza i razviti prenosne mreže na područjima koja obiluju obnovljivim resursima (vjetar, sunce, hidropotencijal), a prenosne mreže nisu razvijene.

Takoder je istaknuta potreba povećanja interkonektivnih kapaciteta sa susjednim drzavama.

Diskutovano je i o potrebi za značajnom balansnom snagom u sistemu kada u sistem budu uključeni značajni kapaciteti na bazi intermitentnih obnovljivih izvora (vjetar i sunce). Prednost u balansiranju je data hidroelektranama, plinskim elektranama za balansiranje i baterijskim kapacitetima.

Takoder je diskutovano i o smanjenju inercije sistema i njegove povećane osjetljivosti na poremećaje (stabilnost sistema) usljed gašenja rotirajućih kapaciteta u sistemu (termo blokova). Sugerisano je pažljivo planiranje remonta preostalih rotirajućih kapaciteta i potrebe za rotirajućom rezervom za stabilan i pouzdan rad sistema.

Prezentirane su i neke naučene lekcije iz regionalnog raspada sistema 21. Juna 2024. godine.

Konstatovano je da je za prevazilazenje navedenih izazova potrebno uključiti: stratege, donosioce odluka na svim nivoima, planere,  regulatore, operatore, stručnu i naučnu javnost, investitore…

 

PANEL XII:  FINANSIRANJE PRAVEDNE ENERGIJSKE TRANZICIJE, TRENDOVI I IZAZOVI

 

Trećeg dana SECW-a održao se panel na temu finansiranja pravedne energijske tranzicije, s fokusom na globalne trendove i izazove. Organizator ovog panela bila je Evropska investiciona banka (EIB), a diskusija se bavila ključnim pitanjima vezanim za mobilizaciju finansijskih resursa za održiv i inkluzivan prelazak na čiste izvore energije.

Moderator panela bio je Branko Čevriz iz EIB-a, koji je ujedno održao i uvodnu prezentaciju. Prezentacija je pružila osvrt na trenutno stanje energetskog sektora, s posebnim naglaskom na potrebu za finansiranjem tranzicije koja će osigurati društvenu pravednost i ekološku održivost.

 

Na panelu su učestvovali predstavnici vodećih finansijskih institucija i stručnjaci iz oblasti energetike:

 

  • Stefano ELLERO, Delegacija EU u BiH
  • Christopher Sheldon, direktor, Svjetska Banka
  • Armin Ridžalović, IFC
  • Harun Gadžo, Izvršni direktor za Kapitalne investicije, Elektroprivreda BiH
  • Josip Polić, Evropska banka za obnovu i razvoj
  • Jasmina Salihagić, direktor, KfW
  • Naida Čustović, partner u advokatskoj kancelariji Wolf Thiess
  • Jan Rieländer, Viši savjetnik i šef odjela za dijagnostiku i strategiju zemlje OECD razvojni centar
  • Berin Lakomica, izvršni direktor/direktor Sektora za poslovanje sa korporativnim klijentima NLB Banke d.d., Sarajevo

 

Panelisti su diskutovali o ulozi međunarodnih finansijskih institucija u podršci energetskoj tranziciji, naglašavajući važnost ulaganja u projekte koji osiguravaju socijalnu inkluziju i održiv razvoj. Razmatrani su i izazovi vezani za regulativne prepreke, te potrebu za većim angažmanom privatnog sektora u ovoj oblasti. Diskusija je istakla kako pravedna tranzicija nije samo ekonomski, već i društveni proces, te su potrebne sveobuhvatne strategije za finansiranje koje uključuju sve relevantne aktere.

 

PANEL XIII: KORPORATIVNI UGOVORI O OTKUPU ELEKTRIČNE ENERGIJE (ENG. PPA) OD TEORIJE DO PRAKSE U EU I NA ZAPADNOM BALKANU

 

Panel XIII trećeg dana SECW-a bio je posvećen temi korporativnih ugovora o otkupu električne energije (PPA) i njihovoj primjeni u EU i na Zapadnom Balkanu. Organizator panela bila je Energetska zajednica, a moderaciju je vodila Naida Taso iz Sekretarijata Energetske zajednice. Kroz uvodnu prezentaciju, Taso je pojasnila ključne aspekte PPA ugovora, naglašavajući njihovu važnost za energetsku tranziciju i sigurnost snabdijevanja.

 

Panelisti su podijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse iz različitih zemalja.

 

  • Muamer Bahto, Sektor za upravljanje i trgovinu, Elektroprivreda BiH
  • Stanko Krezić, Elektroprivreda HZHB
  • Ismar Adžajić, Pomoćnik regionalnog menadžera za Bosnu i Hercegovinu GEN-i
  • Dejan Stojčevski, SEEPEX Adex Group
  • Jasenko Dobranić, Konsultant

 

Zaključak panela istakao je da su korporativni PPA ugovori ključni alat za jačanje tržišta obnovljivih izvora energije i privlačenje investicija.


Više o zaključcima XIII panela podijelila je moderatorica, Naida Taso.

 

  • PPA ugovori, iako su od suštinskog značaja za dekarbonizaciju i ostvarivanje ambicioznih ciljeva za 2030. godinu, još uvijek nisu zaživjeli u zemljama Zapadnog Balkana.
  • Pored ugovora između elektroprivreda i proizvođača električne energije, ne postoje PPA ugovori u regionu.
  • Neki od ključnih faktora za uspostavljanje okvira koji bi omogućio primjenu ovih ugovora su:
    • Osnivanje tržišta za dan unaprijed (day ahead) i unutardnevnog (intraday) tržišta, kao i povezivanje (coupling) sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, koje je ključno za postizanje likvidnosti.
    • Dobro uspostavljen sistem balansiranja.
    • Postojanje adekvatnog pravnog i regulatornog okvira.
    • Povećano interesovanje i informisanost korporativnog sektora.
    • Efikasna, transparentna i pojednostavljena procedura izdavanja dozvola.
    • Uspostavljen sistem za izdavanje garancija porijekla koje su ključni alat za potvrđivanje da je određena količina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora energije, te čine sastavni dio svakog PPA ugovora.
    • Deregulacija cijena električne energije za domaćinstva i industriju.

 

  • CBAM je identifikovan kao ključna prepreka za PPA ugovore, s obzirom na to da nije jasno kako će se tržišta i cijene električne energije u regionu razvijati nakon 1. januara 2026. godine kada CBAM stupi na snagu.

SIDE EVENT VIII: MOGUĆNOST ESG-A U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

 

Organizator osmog uporednog događaja bila je Privredna/Gospodarska BiH i neovisna bh. konsultantska kuća, nLogic Advisory.

 

Moderaciju je vodila Sendžana Muslić iz Privredne komore FBiH, uz učesnike i učesnice, stručnjake za ESG pitanja:

 

  • Almir Bajtarević, Cementara Kakanj
  • Esmina Šahić, nLogic Advisory
  • Ines Amitović, Procredit Bank
  • Nedin Pinjo, Inesa Sanpalo Banka
  • Mladen Rudež, Konsultant
  • Sanja Miovčić, Vijeće stranih investitora

 

SIDE EVENT IX: KICK OFF  CCAC SASTANAK

 

Ovaj sastanak, održan u sklopu SECW-a, bio je uvodni događaj za Climate and Clean Air Coalition (CCAC) inicijativu. Sanja Kapetina i Tamara Bajkuša Spahić, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, moderirale su ovaj sastanak, postavljajući temelje za buduće aktivnosti u okviru CCAC-a.

 

Cilj sastanka bio je uspostaviti dijalog između ključnih aktera na temu smanjenja emisija metana i drugih zagađivača zraka u regiji, te promovisati konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena. Učesnici su razgovarali o strategijama koje bi mogle pomoći da se postignu ambiciozni ciljevi smanjenja emisija u skladu s Global Methane Pledge-om.

 

Sa završetkom posljednjeg panela zaključen je i 3. dan Sarajevske sedmice energije i klime, ujedno posljednji dan održan u hotelu Hills. Učesnici su pozvani da narednog, 4. dana SECW-u prisustvuju u Energoinvestu, jednom od partnera ovogodišnjeg SECW-a.

 

Dan 4. će u biti posvećen doajenu energetike ovih prostora, uvaženom Emeriku Blumu.