Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo da će gđa. Angela Wilkinson ove godine biti jedna od ključnih govornica na SECW

Angela Wilkinson je šesta generalna sekretarka Svjetskog energetskog vijeća od njegovog osnivanja 1923. godine.

 

Gospođa Wilkinson je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za globalnu energetsku budućnost, iskusna energetska izvršna direktorica, ugledna oxfordska naučnica i objavljena autorica. Ima 30 godina iskustva u vođenju nacionalnih, međunarodnih i globalnih višestakeholderskih transformacijskih inicijativa u vezi sa širokim spektrom ekonomskih, energetskih, klimatskih i održivih razvojnih izazova.

 

Također, radila je I kao visoki rukovodilac u javnom, privatnom, akademskom i građanskom sektoru. Imenovana je za generalnu sekretarku i izvršnu direktoricu Svjetskog energetskog vijeća 2019. godine. Pridružila se Vijeću 2017. godine kako bi kreirala praktični alat za vođe energetske tranzicije i vodila novi program strateških uvida. Prije toga, Angela je vodila unapređenje strateške predviđanja u OECD-u, sa sjedištem u Parizu. Njeno korporativno iskustvo obuhvata decenije rada u Royal Dutch Shellu i British Gas plc.

 

Angela je članica Centra za strateško predviđanje Ureda za odgovornost vlade SAD-a (GAO), međunarodna članica Savjetodavnog odbora Visoke škole ekonomije u Moskvi (HSE) i članica Svjetske akademije umjetnosti i nauke (WAAS). Objavila je četiri knjige i brojne članke. Gša. Wilkinson ima doktorat iz fizike.