SECW pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dr. Denis Bećirović, je pokrovitelj ovogodišnje, 2. po redu Sarajevske sedmice energije i klime.

 

Tim povodom, dr. Bećirović je izjavio:

 

„Čast mi je biti pokrovitelj 2. Sarajevske energetske i klimatske sedmice BiH, događaja od velike važnosti za našu budućnost. Ovaj događaj okuplja stručnjake, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi zajedno razgovarali o izazovima i prilikama u oblasti energije i klimatskih promjena. Bosna i Hercegovina suočava se sa sličnim izazovima kao i mnoge zemlje širom svijeta. Promjena klime i energetska sigurnost su pitanja koja zahtijevaju hitne i odlučne akcije. Ovaj događaj pruža platformu za razmjenu ideja i inovacija koje mogu pomoći u prelasku na održive izvore energije.

 

Naša zemlja ima bogate prirodne resurse, uključujući hidroenergiju, solarnu i vjetroenergiju. Kroz odgovorno iskorištavanje ovih resursa možemo značajno smanjiti emisije štetnih gasova i doprinijeti globalnim naporima za zaštitu klime. Energetska efikasnost i modernizacija infrastrukture također su ključni koraci ka održivoj budućnosti.

Nadamo se da će ovaj događaj donijeti vrijedne uvide i rješenja koja će unaprijediti našu energetsku politiku i odgovor na klimatske promjene.”

 

SECW je konferencija međunarodnog karaktera. Pored visokog pokroviteljstva Predsjedavajućeg Predsjedništva, održava se uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstva okoliša FBiH, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Grada Mostara, te uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, organizacija i kompanija.

 

Nakon izuzetnog uspjeha 2023. i velikog interesovanja za Sarajevsku sedmicu energije i klime, ovogodišnji SECW će se održati od 23. do 27.09.2024., i to na nekoliko lokacija u Sarajevu: u hotelu Hills, u sjedištu Vlade Federacije BiH/Energoinvestu i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH. Također, sastanci, prezentacije i svečani prijemi tokom ove sedmice će biti održani u rezidencijama ambasada, u Sarajevskoj vijećnici i na dodatnim lokacijama koje će biti objavljene prije početka događaja.

 

Za sve informacije o agendi, mogućnostima učešća, partnerskim i paketima za predstavljanje kompanija te kotizacijama posjetite web stranicu www.secw.ba ili putem elektronske pošte na [email protected].