OTVORENA „SARAJEVSKA ENERGETSKA I KLIMATSKA SEDMICA – SECW 2023“

Pet dana diskusija o energetskoj tranziciji i odgovoru na izazove klimatskih promjena (Sarajevo, 26. septembar, 2023) U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i brojnih domaćih i međunarodnih partnera i institucija danas je zvanično otvorena prva „Sarajevska energetska klimatska sedmica SECW2023, koja je okupila preko 1000 stručnjaka iz svih krajeva svijeta. Cilj sedmice je jasan, kako ubrzati ključne energetske reformske procese u Bosni i Hercegovini i kako ponuditi adekvatne odgovore na izazove klimatskih promjena.

„Energija je jedan od bitnijih sektora o kojem moramo razgovarati u narednom periodu. Svi stručnjaci koji su tu sa nama danas, mogu da ukažu na tu važnost. Mi se spremamo da donesemo kompletan pravni okvir iz oblasti energetike i dekarbonizacije“ naveo je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

„Stalno pratimo inicijative koje dolaze od privrednika. Nije daleko 2050. godina i upravo se trebamo pripremiti za sve reforme koje su pred nama. U interesu nam je da kroz ovakve konferencije govorimo o važnosti tranzicije energetskog sektora i realizaciji svakog koraka na tom putu“, objasnio je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodske komore Federacije BiH koja je organizator Sedmice.

Bosni i Hercegovini predstoji period usvajanja važnih i kompleksnih odluka o budućnosti energetskog sektora, vođenih u skladu sa svjetskim deklaracijama i propisima koji uvažavaju sve aspekte potreba energetike i očuvanja okoliša. „Događaju se velike promjene u energetskom sektoru širom svijeta. Bosna i Hercegovina je na putu energetske tranzicije ali ono što se najprije treba ustanoviti su pravni okviri, koji bi omogućili efikasniju implementaciju ove tranzicije. Promjene su teške ali ove promjene u okviru pravnog sistema su najteže ali i neophodne za napredak“, podcrtala je Courtney Chubb, direktorica USAID misije u BiH.

„Potreba za energetskim promjenama nikada nije bila jasnija nego danas. Niti jedna zemlja na našem kontinentu koja je u potpunosti zaštićena od posljedica klimatskih promjena ukoliko ne poduzmemo adekvatne korake. Reforma energetskog sektora u Bosni i Hercegovini ima ne samo državnu već i regionalnu važnost“, rekao je Adebayo Babajide; zamjenik šefa Delegacije EU u
BiH.

„Ponosim se svojom zemljom koja je zemlja partner ove važne konferencije koja se dešava u pravom trenutku. Norveška može puno pomoći u razvoju čiste energije Bosni i Hercegovini jer smo jedna od vodećih zemalja u prelasku na čistu energiju“, poručio je Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške, i dodao da je krajnji trenutak formiranja velike svjetske koalicije
koja će odgovoriti svim izazovima klimatskih promjena.

„Ovo nije prvi put da se angažujemo iz oblasti energetike u BiH. Naša država će kroz rad 20 stručnjaka tokom sedmice predstaviti sve ekspertize razvoja energetskog sektora. Moja zemlja je prošla istu reformu prije 20 godina i znamo kakav je to put“ , poručio je Josef Zrzavecký, ispred Ureda ambasadora Češke Ambasade.

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj, KFW, PRANA, GS-Tvornica Mašina Travnik, RCB Nanotechnologies, Thermoflux, Messer, Porsche Sarajevo, Mega Tel, Hitel Hills, GEIA, People in Need, te Ekonomski, Mašinski i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu. 
Medijski partneri: Business Magazin, Energetski portal, Akta.ba, RSG radio, FENA, m-kvadrat, Antena Sarajevo, Manager.ba i Pit.ba. 

Više informacija o agendi, učesnicima i partnerima na zvaničnoj stranici SECW-a www.secw.ba