Grad Sarajevo pružio podršku u organizaciji Sarajevske energetske i klimatske sedmice

 

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, prepoznao je značaj i pružio podršku u organizaciji međunarodnog događaja Sarajevske energetske i klimatske sedmice-SECW 2023, koji će se održati u periodu od 25. do 29. septembra 2023. godine, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Fedracije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što Grad Sarajevo učestvuje u pružanju podrške u organizaciji petodnevnog međunarodnog događaja SECW 2023. Zajednice širom svijeta suočene su sa sličnim izazovima kada su u pitanju klimatske promjene i energetska tranzicija, a ova tema je visoko na dnevnom redu Gradske uprave Sarajeva”, navodi gradonačelnica, Benjamina Karić.

Bogato iskustvo i nasljeđe u BH energetici učinilo je da Bosna i Hercegovina bude i danas regionalni lider, a da bi tako i ostalo potrebno je nastaviti pratiti trendove u energetskom sektoru, te donijeti ponekad i teške, ali ispravne odluke o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući da je krajnji cilj dekarbonizacija energetskog sektora tj. prestanak korištenja fosilnih goriva  do 2050. godine, pogotovo uglja.

Događaj je važan jer će se na jednom mjestu okupiti donosioce odluka na svim nivoima koji se tiču budućnosti energetike u regionu, stručnjaci koji savjetuju donosioce odluka i koji razvijaju strateški okvir, poduzetnici koji investiraju i otvaraju nova radna mjesta kao i predstavnici nevladinog sektora koji se zalažu za transparentnost energetske tranzicije – navode organizatori.

“Sarajevo je izabrano kao jedan od gradova koji će učestvovati u misiji koju finansira EU za stvaranje 100 klimatskih neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine. Učešće u ovoj misiji Sarajevu pruža priliku da intenzivira napore ka klimatskoj neutralnosti i borbi protiv klimatskih promjena, a istovremeno građanima pruža višestruku korist u smislu smanjenja zagađenja, prometnih gužvi, računa za energiju i uvođenja zdravijih stilova života”, navodi gradonačelnica Benjamina Karić.